top of page
Helka

KULTTUURISHOKKI EI OLE SHOKKI

Päivitetty: 3. jouluk.

Ulkomaille muuttajaa pelotellaan kulttuurishokilla, mutta seuraako toiseen maahan muuttamisesta väistämättä shokki? Mikä kulttuurishokki on ja mikä tekee sopeutumisesta haastavaa? Mitä hyvää kulttuurishokissa on? Lukemalla tämän blogikirjoituksen saat vastauksia näihin kysymyksiin sekä ajatuksia sopeutumisesi edistämiseen.

varoituskyltti, jossa lukee "kuolemanvaara"


Shokki uhkaa henkeä – kulttuurishokki ei


Oliko sinulla kulttuurishokki kun muutit ulkomaille? Koitko käänteisen kulttuurishokin, kun paluumuutit? Tai jos olet vasta muuttamassa toiseen maahan: odotatko kokevasi kulttuurishokin?  Erittäin todennäköisesti vastasit kysymyksiini kieltävästi.


Tämä on aivan loogista, kun otetaan huomioon, mitä shokilla tarkoitetaan. Terveyskirjaston mukaan “Sokki on aina hengenvaarallinen tila, jota hoidetaan sairaalassa, usein teho-osastolla.” Wikipediassa kuvataan myös psyykkiseen kriisiin liittyvää shokkia, joka on “traumaattisen psyykkisen kriisin ensimmäinen vaihe, joka alkaa heti laukaisevan tilanteen tapahduttua.” Šokki voi ilmetä lamaantumisena tai sekavuustilana, huutona ja itkuna tai se voi tuntua epätodelliselta ja unenomaiselta, eikä tilannetta muisteta lainkaan jälkeenpäin.


Toiseen maahan muuttamiseen liitetään usein kulttuurisokki-termi. Mutta on absurdia, että joku joutuisi hengenvaaralliseen ja traumatisoivaan tilaan maahanmuuton seurauksena! 


Koska kyse ei ole mistään äkillisestä eikä hengenvaarallisesta tilasta, on sinun maahanmuuttajana luonnollista kieltää kulttuurishokin olemassaolo omalla kohdallasi kokonaan. Kun negatiivisia tunteita, stressiä, väsymystä ja ärsyyntymistä tulee vastaan, saatat ajatella, että sinussa itsessäsi (tai esimerkiksi puolisossasi tai työssäsi) on jotain vikaa. Kannattaisiko siis mennä terapiaan, ottaa avioero tai etsiä uusi työ? Tai ehkä toiseen maahan muutto oli kokonaan väärä päätös ja on syytä muuttaa heti takaisin?


Nämä kysymykset voivat viedä sinut aivan väärään suuntaan! Sen sijaan kannattaa ymmärtää ja hyväksyä, että kyse on maasta toiseen muuttamisen ja uuteen kulttuuriin sopeutumisen aiheuttamasta, luonnollisesta reaktiosta. Lue eteenpäin, niin opit millaisia haasteita voit odottaa sekä mikä helpottaa sopeutumistasi ja parantaa olotilaasi.



Ulkomaille sopeutuminen on kuormittavaa


Kulttuurishokin sijaan olisi mielestäni hedelmällisempää puhua uuteen kulttuuriin sopeutumisesta ja siihen liittyvistä haasteista. Kun siirryt uuteen kulttuuriin, sinulta puuttuu “koodi”, jolla tulkita ympäristöä ja muiden toimintaa. Oma käytöksesi voi olla muiden silmissä outoa ja sinun on opeteltava aivan arkisten asioiden hoitamista. Ennustettavuus ja hallinnan tunne puuttuvat, saatat tuntea itsesi ulkopuoliseksi ja kyvyttömäksi. Koti-ikävä voi alkaa nostaa päätään ja samalla sinun on hoidettava monia muuttoon liittyviä järjestelyjä. 


Kaikki tämä on todella kuormittavaa ja stressaavaa. Kuormitus voi näkyä hämmennyksenä, turhautumisena, ahdistuksena ja väsymyksenä. Jopa masennuksen tunne ja fyysiset oireet kuten päänsärky, unettomuus tai liikaa nukkuminen sekä ruuansulatusvaivat ovat mahdollisia. 


Nämä oireet voivat yllättää erityisesti paluumuuttaessa, koska silloin olet mielestäsi palaamassa tuttuun kulttuuriin – sinähän olet syntynyt ja kasvanut Suomessa, miten silloin voisi muka tulla kulttuurishokki! Todellisuudessa kotimaa ja siellä olevat ihmiset ovat muuttuneet poissaolosi aikana, etkä sinä itsekään ole enää samanlainen. Paljon on myös unohtunut tai aika on kullannut muistot ulkomaan vuosien aikana. Siis myös paluumuuttaja joutuu samojen sopeutumishaasteiden eteen ja se voi olla vielä kuormittavampaa, jos sitä ei ole osannut odottaa.


Kysyn uudestaan: onko sinulla ollut stressiä, ärsytystä, väsymystä, turhautumista tai hämmennystä toiseen maahan muuttamisen seurauksena? Niin ajattelinkin! Uuteen kulttuurin tai takaisin kotimaahan sopeutuminen on iso ponnistus ja kaikki nämä negatiiviset tunteet ovat normaaleja. Ne menevät yleensä ohi ajan myötä – ilman teho-osastoa! 



Neuvoja sopeutumisen helpottamiseen?


Haluat varmasti välttää negatiivisia tunteita – se on ihmiselle luonnollista ja osittain myös järkevää. On olemassa paljon keinoja, joilla sopeutumista voi helpottaa ja “kulttuurishokkia” loiventaa. Yksi keino on, että yksinkertaisesti tiedostaa ja hyväksyy kulttuuriin sopeutumisen olevan haastavaa – mutta ei ylitsepääsemätöntä. Ei ole väliä millä nimellä sopeutumishaasteita kutsuu, mutta niihin kannattaa varautua, pitää huolta omista voimavaroista, aktiivisesti opetella uutta kulttuuria ja antaa aikaa muutoksesta toipumiselle. Jos isoja haasteita ei tulekaan, niin mikäs sen parempaa. Ehkä vältit ne juuri siksi, että varauduit niihin.


Toiseen kulttuuriin sopeutumisen asiantuntijana tiedän paljon keinoja, jotka ovat auttaneet monia. Coachina tiedän myös, että neuvominen ei yleensä toimi, sillä jokaisen tilanne on yksilöllinen.


Yhdelle hyvä neuvo voi pahentaa toisen sopeutumisvaikeuksia. 

Esimerkiksi kun aikanaan itse valmistauduin paluumuuttoon kysyin neuvoa aiemmin paluumuuttaneelta ystävältäni (silloin vielä uskoin neuvoihin!). Hän kehotti tekemään paljon kaikkea kivaa, jotta en ehtisi murehtia. Tämä mielessäni yritin muuttojärjestelyjen ohessa tavata mahdollisimman paljon kavereita, osallistua tapahtumiin ja kahmin harrastuksia. Lopputuloksena voimavarani meinasivat ehtyä kokonaan (myöhemmin kävi ilmi, että kärsin samaan aikaan raudanpuutoksesta). Jälkiviisaana antaisin siis itselleni aivan päinvastaisen neuvon.


Vältän itse antamasta muille yleispäteviä neuvoja ja kehotan mieluummin tarkastelemaan omaa tilannetta, tavoitteita sekä resursseja ja autan löytämään kullekin parhaiten sopivat toimintatavat.


Kulttuurishokissa voi myös nähdä paljon hyvää! Se on normaali vaihe toiseen maahan sopeutumisessa ja merkki siitä, että sopeudut. Uusien asioiden oppiminen voi olla tuskallista, mutta sen seurauksena selviydyt uudessa ympäristössäsi paremmin ja sulaudut paremmin joukkoon. Lisäksi itsetuntemuksesi lisääntyy eli kasvat ihmisenä.



Entä jos ei sopeudu uuteen maahan?


Kun toiseen maahan muuttaminen ja sinne sopeutuminen aiheuttaa merkittäviä haasteita ja pitkäkestoista hyvinvoinnin horjumista on yleensä kyse muustakin kuin vain uuden kulttuurin opettelusta. 


Ehkä elät samalla ruuhkavuosia, jolloin perheen ja työn välinen tasapaino sekä arjen järjestäminen olisi normaalitilanteessakin haastavaa. Jos mukana muuttaa muita perheenjäseniä, saatat joutua vastuuseen myös lastesi tai puolisosi sopeutumisesta. Jos muutat yksin, eikä sinulla ole kunnon tukiverkkoja, voit tuntea itsesi todella yksinäiseksi. Usein maan vaihtuessa vaihtuu myös työpaikka tai rooli arjessa, mikä on jo itsessään haastavaa. Ehkä uusi työroolisi ei ole vielä varmistunut tai uusi työ ei vastaa odotuksia, jolloin sinulla on tuplatyö työllistymisessä ja sopeutumisessa samaan aikaan. 


Ehkä olet jo aiemmin ollut uupumuksen kynnyksellä, eivätkä voimavarasi ole aivan täydet, jolloin ulkomaille tai takaisin Suomeen muuttaminen voi kuormittaa jaksamistasi liikaa. Joskus myös jokin toinen kriisi, kuten sairastuminen tai läheisen menettäminen voi tapahtua juuri samaan aikaan muuttamisen kanssa.


Ylitsepääsemättömien sopeutumisvaikeuksien syy voi myös olla se, että muutto on ollut spontaani idea eikä harkittu ja hyvin perusteltu päätös. Ehkä lähdit pakoon ongelmia, eikä muutto ollut oikea ratkaisu niihin. Perheenjäsentesi sopeutuminen ei ehkä vastaa odotuksia, etenkin jos osa heistä on lähtenyt epäillen tai pakotettuina mukaan. Ehkä sinulle ei ollut lähtiessäsi kirkkaana miksi muutat tai et ollut ennalta pohtinut mitä huonoa muutto tuo tullessaan ja oletko valmis hyväksymään sen. 


Sinulla saattoi myös olla epärealistiset odotukset sopeutumisen suhteen ja kuvittelit voivasi täysin samaistua valtaväestöön muutamassa vuodessa.


Ehkä muutto todella oli väärä päätös?

Ehkä juurettomuus on kohdallasi väistämätöntä? Silloin tavoittelemasi sopeutuminen voi olla todella haastavaa, tai jopa mahdotonta. Shokin kaltainen tila, huuto ja itku voi olla lähellä!



Ota taakka harteiltasi ja tee elämästäsi helpompaa


Jos kohdallesi osuu liikaa haasteita, kannattaa muistaa, että sinun ei ole pakko puskea yksin läpi harmaan kiven. Kun pyydät ja otat vastaan apua ammattilaiselta lähipiirisi kuormittuu vähemmän ja voit suunnata energiasi itsellesi tärkeisiin ja iloa tuoviin asioihin. Ulkopuolinen henkilö on neutraali, eikä neuvo sinua omista intresseistään käsin.


Sinun ei tarvitse olla shokissa ottaaksesi vastaan tukea. Muuton käytännön järjestelyjen hoitaminen ja uuteen kulttuuriin sopeutumiseen liittyvä kuormitus ovat jo itsessään niin isoja haasteita, että yleensä on järkevää päästää itsensä helpommalla.


Entä jos ottaisit coachin itsellesi avuksi?

Tarpeen mukaan coach voi olla “muuttosi projektipäällikkö”, jolle olet vastuussa käytännön asioiden hoitamisesta ajallaan tai “sopeutumisen asiantuntija”, joka pitää huolta siitä, että haasteesi eivät ylly shokiksi ja voimavarasi riittävät koko prosessin ajan. 


Coachingprosessi on aina yksilöllinen ja mukautuu tarpeesi mukaan. Yksilöcoachingin ohella tarjoan coachingia myös pariskunnille ja näitä kahta muotoa on myös mahdollista yhdistää.


Coaching kannattaa aloittaa jo siinä vaiheessa, kun pohdit muuttoa. Tähän on kaksi syytä: avain sopeutumiseen ja kulttuurishokin loiventamiseen on pitkälti hyvä valmistautuminen sekä oikein perusteltu muuttopäätös, ja toisaalta pystyn tukemaan sinua paremmin mahdollisen shokin syövereissä, kun jo tunnemme toisemme ja meille on muodostunut yhteinen toimintatapa. 


Olen mielelläni kumppanisi kun valmistaudut uuteen, haastavaan elämäntilanteeseen. Varaa kalenteristani maksuton Tutustumiskerta niin jutellaan lisää siitä, miten taakkasi voisi olla kevyempi ja elämäsi helpompaa – myös maasta toiseen muuttaessa! 


Olet myös lämpimästi tervetullut Taukokahveille 4.12.2024 oppimaan ja keskustelemaan ulkomaille muuton sopeutumisen vaiheista! Lue lisää ja ilmoittaudu täällä.

Haluatko saada tiedon uusista blogipostauksistani suoraan sähköpostiisi? 

bottom of page