top of page
Helka

100 X EN HALUA

Päivitetty: 2. lokak.

Tässä sinulle coaching-harjoitus, joka auttaa paljastamaan itsellesi mitä todella haluat. Yllättäen kaipaamasi löytyy listaamalla asioita, joita et halua.


Sorsanpoikanen kurottaa veteen

Päätöksenteon vaikeus


Joskus on vaikea tietää mitä haluaa. Etenkin kun on kyse elämän suurista asioista, kuten ulkomaille muuttamisesta, paluumuutosta tai työpaikan vaihtamisesta. On helpompi sanoa mitä ei ainakaan halua: räntäsadetta, läheisistä erossa olemista, turvattomuutta, työkavereiden jättämistä, ulkopuolisuuden tunnetta, yksinäisyyttä… 


Ehkä hieman yllättäen listaamalla juuri niitä asioita, mitä et halua voitkin päästä lähemmäksi sen vastakohtaa eli sitä, mitä syvällä sisimmässäsi haluat. 



Hankalan asian hyväksyminen


Tätä harjoitusta voi käyttää myös silloin, kun täytyy hyväksyä epämieluisa muutos tai tapahtuma. Jouduin itse muuttamaan takaisin ulkomaille puolisoni työn takia erittäin lyhyellä varoitusajalla vain alle vuoden kuluttua paluumuutostamme Suomeen. Silloin ärsytti ja suretti, enkä aluksi olisi halunnut muuttaa. Vaikka järki sanoi, että meidän kannattaa muuttaa, sisälläni pikkulapsi polki jalkaa ja hoki: “Mä en haluu ja mä en haluu ja kun mä en haluu niin mä en haluu.” 


Mieleeni tuli tämä harjoitus ja aloin listata mikä kaikki minua muuttamisessa ärsytti. Huomasin mitä oikeastaan vastustin, surin ja pelkäsin muutoksessa. Ymmärsin, että minua pelotti oma jaksamiseni sekä hyvinvointini kärsiminen ja suretti tärkeistä ihmisistä erossa oleminen. Sadan rivin jälkeen minulle oli päivänselvää, että halusin pitää itsestäni hyvää huolta sekä tiiviisti yhteyttä ystäviini ja sukulaisiini, ulkomaille muuttamisesta huolimatta. Se olisi tietenkin mahdollista ja siihen minun kannattaisi panostaa! 


Kirjoitin siis lopuksi ylös mitä kaipaan ja kuin taikaiskusta ajatteluni oli kääntynyt väistämättömän vastustamisesta siihen, että haluan itselleni hyvää. Olotilani oli muuttunut kiukuttelevasta pikkulapsesta itsestään vastuun ottavaksi aikuiseksi. Tämä harjoitus auttaa siis tekemään hyviä päätöksiä ja suuntaamaan toiminnan kohti positiivisia tavoitteita.



Miten coaching-harjoitus toimii?


Tässä harjoituksessa listaat siis sata asiaa, joita et halua ja sen jälkeen kirjoitat mitä haluat. Listaaminen voi tuntua aluksi puuduttavalta ja voi olla vaikea keksiä niin montaa asiaa. Kannattaa silti jatkaa, koska vasta muutaman kymmenen asian jälkeen alat päästä todella tärkeiden asioiden äärelle. Anna mennä, älä sensuroi itseäsi tai mieti oikeinkirjoitusta, tärkeintä on saada joka numeron perään jokin asia. Eikä yhtään haittaa, vaikka jokin asia toistuisi monta kertaa. Se on vain hyvä, sillä silloin tiedät minkä asian vastakohtaa erityisesti kaipaat! 



Ohjeet


  • Kirjoita paperille allekkain numerot 1–100. Tai jos kirjoitat mieluummin tietokoneella niin klikkaa numeroitu lista päälle, niin saat numerot suoraan enterin painalluksella.

  • Listaa sata asiaa, joita et halua. Aloita lause sanoilla En halua ja keksi jokaiselle riville jotain. Ei haittaa, vaikka sama asia toistuisi useamman kerran.

  • Lue listasi läpi, huomaa mikä toistuu ja kirjoita sitten mitä haluat ja kaipaat listaamiesi asioiden sijaan.


1. En halua…

2. En halua…

3. En halua…

.

.

.

100. En halua… 


→ Haluan… 


Tahdotko saada lisää coaching-harjoituksia?

Tilaa tästä uutiskirjeeni, niin lähetän sinulle uuden harjoituksen suoraan sähköpostiisi noin kerran kuussa!


Jos haluat saada henkilökohtaista ohjausta siihen, miten voisit saada haluamasi tai tehdä juuri sinulle räätälöityjä coaching-harjoituksia niin tutustu coaching-palveluihini.

Haluatko saada tiedon uusista blogipostauksistani suoraan sähköpostiisi? 

bottom of page